dissabte, 9 de maig del 2009

Els sentits d' Eros

Aquesta setmana ens han regalat un llibre signat per l' autor, en Pep Vila, un antic professor de'n Josep.

Amb aquest títol tan suggeridor, ELS SENTITS D' EROS, ens deixa molt clar que la protagonista del llibre, la sexualitat, és tractada, no com un manual d' ús, sinó com un objecte d' art: seductora, actractiva, elegant, interessant.

La seva carta de presentació és clara: abordar el fet de l' erotisme i la sensualitat creadora, a les actuals comarques gironines, a través del divers i variat món de l' art, literatura, història, la moral judeocristiana, llengua (ens referim a la del idioma -en aquest context, val la pena puntualitzar), cançoner, refranyer. Bona part de la documentació aportada és inèdita (o verge).

El llibre fa un extens recorregut "sexual":

Menciona el famós Banquet de Plató, un convit on els comensals teoritzen sobre l' amor i la passió.

Analitza els curiosos i, a voltes, sorprenents grafits i gargots trobats als marges de documents notarials o d' escrivans, que en moments d' oci, cansats potser de traslladar àrids protocols, deixaven volar les seves fantasies més secretes.

S' introdueix en l' estètica barroca, per descriure els característics jocs de mots, imatges, metàfores i equívocs, que van convertir a moltes corts reials d' aquella època en vertaderes cases del llibertinatge.

Ens fa la lectura de les novel·les de Solitud de Víctor Català; de Josafat de Prudenci Bertrana; All i Salobre de Josep Mª de Sagarra; Les Notes Disperses de Josep Pla. Arribem a la conclusió que no necessitem l' Interviu (o qualsevol altra relacionada).

En pintura, ens incita amb Dürer, Gustave Courbet, Masaccio, o el genial i moltes vegades morbós, Salvador Dalí.

I finalment, la llengua, un univers propi i extens, on l' erotisme hi té casa pròpia. Mots veneris, expressions, eufemismes, metàfores, dobles sentits, argot..És el que l' autor ha definit com el Bocavulvari.

L' amor inventa a cada època els seus objectes de temptació.
La moda, el disseny, la música, la publicitat, els costums, el comsum...el nostre entorn és un reclam constant a l' erotisme..nosaltres mateixos ho som.
Eros es manté al mig entre el saber i la ignorància. Tothom em fa ús, i cadascú el reversiona a la seva manera...per això sempre ens seduirà?

F. Nietzsche va dir: "Darrere la consciència treballen els instints". I Albert Einstein en va fer la seva pròpia equació: "La meitat superior del cos pensa i fa plans, però la meitat inferior determina el nostre destí".

Aquesta és la invitació que ens fa en Pep vila: utilitzar la nostra meitat superior per penetrar en una lectura on els instints, un dels nostres tresors més preuats, siguin els protagonistes.

http://www.youtube.com/watch?v=1eVIyAW3NTc
Michael Bolton - When A Man Loves A Woman

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada