dissabte, 13 de juny del 2009

Dolça o amarga?

"Dolça xocolata, amarga al paladar, dolça a l' ànima".

Per què no parlar en aquest bloc, d' una gran seductora d' homes, -d' homes i de dones, com em recordaria certa diputada..- (de fet, les estadístiques diuen, que és més seductora de dones que d'homes): La Xocolata.
O es que només pot ser producte exclusiu dels blocs gastronòmics? Percebo en aquest producte més matisos dels que la gastronomia pot donar cobertura...sí, 'cobertura' és la paraula més escaient parlant de xocolata..

Mata les penes -o almenys les adorm-, excita el paladar..-i diuen que més coses-, ens evoca records d' infància....
Potser sí que van estar encertats els antics asteques al considerar-la "regal dels déus". La ciència ha avalat l' opinió d' ells, batejant la planta del cacau amb el nom Theobroma (en grec, broma deriva de les paraules que signifiquen aliment i theo: dels déus).

Si ens fa falta una proba de fe per creure en l' existència d' un èsser superior, només cal que obrim l' armari o la nevera, i contemplem durant una estona, la tauleta fosca que alimenta déus i mortals.

La cara més fosca d' aquest aliment fosc, com sempre, són els interessos econòmics que es creen al darrera. Els petits productors africans, han tastat el sabor més amarg d' un fruit que alimenta déus...i enverina algún altre èsser espiritual -o serà carnal?- més despietat; cobdícia?

I es que la relació entre xocolata i poder ve de molt lluny. Va ser avantpassada del nostre flamant euro -perdoneu la ironia-, i de qualsevol altra unitat monetària. Amb una llavor de cacau, els asteques es proveïen d' un bon tomàquet, i amb 200 grans de cacau, ja tenien un senyor gall d' indi per posar a taula.

Deixant a banda les connotacions més amargues de la xocolata, dèiem al principi, que és molt rica en matisos. D' aquest fet, en donen proba els catadors de xocolata. A mesura que la peça es desfà lentament sobre la llengua, les diferents varietats de xocolata deixen anar els secrets d' una personalitat plena de tonalitats i subtileses.

Aquest gran ventall de percepcions sensorials són les que fan de la xocolata, una seductora...no sé si de saviesa, però del que sí n' estic segura, és que els savis també són seduïts per ella.


Com anar al cel i tornar-Els Pets
http://www.youtube.com/watch?v=aJYVn0pfU44
un amor dolç...


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada