dimarts, 20 de gener del 2009

'Bons, Llibres Bons'

Va nèixer un 25 d' agost de 1930. La seva mare treballava fent feines de neteja, i el seu pare, de xofer de camions i obrer. Als vuit anys començà la seva vida laboral fent de repartidor de llet i aprenent de carnisser. A partir d' aquest moment inicià una llarga trajectòria que el portà a fer treballs tan diversos com de paleta, repartidor, envernissador de taüts, model, actor, productor i director.

Segur que quan es llevava aviat per anar a repartir la llet no es podia imaginar, ni ell ni els que el coneixien, que arribaria a guanyar nombrosos premis i rebre importants distincions, com el de ser nomenat Doctor Honoris Causa de dues universitats d' Escòcia, guanyar un Òscar o que la mateixa reina Isabel II d' Anglaterra li otorgués un títol nobiliari....ell, un simple repartidor de llet.

Us confesso una cosa, Sir Thomas Sean Connery no és un actor que m' agradi especialment; els gustos són així de capritxosos.

Però fa poc temps vaig llegir una frase d' ell que em va agradar i em va fer despertar curiositat per la seva persona.

"És cert que el meu origen era poc esperançador, però als quatre anys em va passar un miracle: vaig aprendre a llegir".

Sí, hi ha vida després de la frase: 'Bond, James Bond'. Una vida plena d' inquietuts intel·lectuals i esperit de superació. Sean Connery responsabilitza a la lectura el miracle de revertir un origen poc esperançador. Llegir el va fer descobrir un món inabastable amb múltiples possibilitats. Només era qüestió d' escollir i, això sí, treballar.

Però, que té de miraculós la lectura? Essencialment, els seus beneficis.

BENEFICIS:
- Ens ensenya a crear judicis i opinions pròpies.
- Alimenta la nostra capacitat de crítica.
- Ens fa més tolerants.
- Desperta aficions i interessos nous perquè ens posa en contacte amb gent, llocs i costums que desconeixíem.
- Motiva l’aprenentatge.
- Facilita l’expressió d’idees i sentiments.
- Estimula i satisfà la curiositat intel·lectual i científica.
- Ens proporciona temes de conversa.
- Ens fa menys dependents i, per tant, més lliures.
(Extret d' un article de Josep A. Fluixà a Levante-EMV)

Tastar totes aquestes experiències per la sola acció inicial d' obrir un llibre, sí es pot definir com un miracle.

El també Doctor honoris causa de 25 universitats del món i membre del fòrum de savis de la Unesco, Umberto Eco, va definir així els llibres:

"Els llibres són d’aquesta mena d’instruments que, un cop van ser inventats, no s’han pogut millorar, simplement perquè són bons. Com el martell, el ganivet, la cullera o la tisora".

Així que, fem bon ús d' aquests invents i mengem molta sopa amb la cullera, tallem molts aliments amb el ganivet, penjem un bon quadre amb l' ajut del martell i sobretot, experimentem el miracle de tenir a les mans aquests sacs, petits o grossos, curulls de beneficis.

Això sí, una petita advertencia que un tal Anònim va dir en certa ocasió:

"Qui llegeix molts llibres y no pensa res sobre ells és com una prestatgeria".

No tinc res contra les prestatgeries, al contrari, és un tipus de moble que m' agrada. Però és evident que no han extret beneficis dels llibres, simplement, recolzen el seu pes.

Així que tinguem fe amb els miracles i llegim molts llibres, perquè són, tal i com diu el títol d' una de les pel·lícules de la saga James Bond que Sean Connery va interpretar l' any 1971:
Diamants per a l' eternitat.


http://es.youtube.com/watch?v=mLypYLVK7q4
The World is not Enough 'El món no és suficient'
Garbage





























0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada