diumenge, 4 de gener del 2009

Un refrany: saviesa amb encant

Ja fa temps que tinc desat en el calaix de la virtualitat, un bloc que combina a parts iguals atracció i densitat de contingut: Paremiologia catalana, que si busquem en un diccionari ens explicarà que la Paremiologia és l' estudi dels refranys i dels proverbis.

El pare d' aquest bloc és en Víctor Pàmies, un lingüista que ha transformat una afició amb un estudi especialitzat que ha necessitat d' una bona dosi de paciència. I es que en 13 anys ha aconseguit recollir més de 250.000 ítems i bastir una biblioteca especialitzada de més de 300 exemplars.

La seva aposta és molt clara, loable i necessària: La recuperació de les expressions més genuïnament catalanes. Com ell mateix esmenta en la introducció no només ens hem de preocupar d' una ortografia polida. Necessitem recuperar el geni creatiu de la llengua. Aquest 'geni creatiu' és el que dóna vivesa a la nostra parla, l' espurna que la escalfa.

La seva interactivitat amb el lector fa que es converteixi en un bloc amè i alhora pràctic, ja que permet fer-hi aportacions de refranys i dites, i també resoldre dubtes o curiositats de manera ràpida i eficient.

Un valor afegit és el munt d' enllaços que proposa per dedicar-hi més hores de les que realment podem acabar invertint però que estariem encantats de fer-ho...i es que estem parlant d' un bloc, per ser rigorosos en la definició, d' estudi, útil per aprofundir i adquirir nous sabers sobre el tema en qüestió.

Qui negarà, per exemple, la saviesa de refranys com aquest:
'A l' hivern, més val colrar que matinejar'.
Personalment hi estic molt d' acord al punt que he pensat de parlar molt seriosament amb el meu cap per fer-li saber què és el que diu la saviesa popular sobre la qüestió de matinar i que no podem anar en contra d' allò què és assenyat.

Acabo el meu reconeixement tal i com Paremiologia catalana comença: 'Un proverbi és l' enginy d' un de sol i la saviesa de tots'. No és una forma savia de començar?

3 comentaris:

Tina Bellapart ha dit...

Moltíssimes gràcies Anna. No saps com m' anima el teu comentari(bé, potser sí que ho saps tinguent un bloc). Tot està per fer i tot està per veure..veurem què veig i què faig amb el que veig, esperant aprendre moltes coses d' aquesta nova experiència.
Estaré encantada amb totes les 'sàvies' aportacions que vulguis fer a aquest recent nascut.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Tina, benvinguda a la catosfera i gràcies per aquesta esplèndida referència al meu portal de paremiologia.

No puc afegir gaire coses al que tu ja has dit. Deso aquesta ressenya al costat de les altres que han ajudat a difondre la meva tasca a Internet.

Dins el desgavell de la xarxa sempre és bo que hi hagi persones que es dediquin a posar-hi ordre o a cercar-hi aquelles coses interessants que altrament ens podien passar desapercebudes.

Gràcies!

Tina Bellapart ha dit...

Gràcies a tú, Victor. Per mí és un honor rebre el teu comentari, honor que afegeixo al que tinc cada vegada que puc llegir una aportació nova en el teu esplèndid portal.

Gràcies per la feina ben feta.

Publica un comentari a l'entrada