dissabte, 20 de juny del 2009

Boig d' opinions

Una frase seva me'l va precedir.
Una sola frase, simple, deixarà molts enigmes i poques respostes repecte a la persona que la cita. Però una frase, pot ser l' aperitiu que irremeiablement obri la gana, i les ganes, del que hi ha darrera l' oració.

Encara que ignoressim que Denis Diderot, va formar part de la important obra anomenada Encyclopédie. Que va ser escriptor. I que en essència va ser filòsof...filòsof amb un marc històric perfecte per filosofar. ("El món s' havia tornat boig", segons paraules del seu secretari. Denis Diderot va conviure amb una època de canvi, on la filosofia germina amb comoditat).

Encara que ignoressim una biografia que val la pena no ignorar, amb una sola frase d' ell, ens adonariem que som davant d' algú especial. D' aquelles persones que es fa necessari que després de la primera frase, vingui la segona. I tot seguit, la tercera...i es que són paraules que 'ataquen' directament a les emocions, i obliguen a sacsejar pensaments.

Joseph Joubert, el secretari esmentat abans, en certa ocasió comentà perquè Diderot provocava aquest efecte amb les seves declaracions:
"Ell estava boig; no pas com el que està boig del cap, però ell estava boig d' opinions"

El biògraf de Diderot, André Billy, va fer una descripció de l' efecte que, segons ell, un Diderot de 65 anys va causar sobre Joubert: " Un model que el va marcar. Fatigat, desencantat, però el cervell sempre en ebullició".

Opinions boges....plenes de sentit comú. És possible? Conèixer a Diderot ho fa possible. Valorem-ho sinó amb aquestes paraules del Passeig de l' escèptic:
"L' Eros no només es per practicar, sinó també cal llegir-lo, perque amb aquesta mena de llibres es riu molt, i a més, es pensa poc". Amb línea amb aquest pensament, un dels articles de l' Encyclopédie, començava diguent:

"Fruïr, és conèixer". (Bona frase per cuinar en el nostre cervell..)

Ramon Alcoberro, professor de la Universitat de Girona, en la seva tesi doctoral, opina que hi ha un Diderot per a cada moment, que és possible recollir una observació seva, mai banal, per a cada circumstància de la vida. Que gosa investigar l' altra cara de les coses amb curiositat quasi infantil.

...Gosadia per no conformar-nos amb la cara que se'ns posa al davant...si hi ha davant, també hi haurà darrera, oi Diderot?

La frase que me'l va presentar:
"S' ha d' exigir de mí que busqui la veritat, no que la trobi".

Busquem doncs; amb gosadia; amb curiositat quasi infantil. Potser, fins i tot, arribem a trobar el que busquem.

Nightwish Sleeping
http://www.youtube.com/watch?v=l72vDJ9tsog
Fins que no quedi res a dir...

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada