diumenge, 25 d’octubre de 2009

La coqueta dels plaers

"Aprofita el temps preciós i no siguis mai escrupulosa en el nombre, sinó en l' elecció dels teus plaers".

Escoltar de la boca d' un pare aquesta valuosa frase, ha de condicionar tota una vida, indiferentment de com sigui el pare. Sembla ser que el que va dir les paraules citades, no va ser dels més exemplars. Aquest conjunt de mots són una classe magistral de com s' ha de veure i viure la més gran possessió que tenim els èssers 'vius': la vida.

Donant un cop d' ull, doncs, a la vida, llarga vida, de la filla que la va heretar, podem constatar, que el dia que el seu pare li parlava, ella escoltava. Llesta com era, va fer d' aquell pensament, el lema de la seva vida.

Testimoni d' aquesta afirmació, són les paraules que van dedicar-li quan va morir, que és el moment dels resums: 'Un clar exemple del triomf del vici, quan es dirigeix amb intel·ligència i es redimeix amb una mica de virtud'...bonic epitafi per la coqueta, culta, intel·ligent, hedonista...Ninon de Lenclos.

Ninon, va saber embellir el que els diccionaris defineixen com 'defecte, imperfecció, anomalia'. El pecaminós (per algúns), i desitjable (per els altres), vici. I es que la intel·ligència és un vestit de gala que adorna tot el que toca, i quan se li treu lluïssor, amb l' adquisició de la cultura, els resultats són expectaculars.

Conscient que els plaers de la vida es deixen tocar més facilment quan es dóna a canvi bellesa, i sapiguent que la bellesa, com qualsevol altra cosa, és un fruit cultivable, va "aprofitar el seu temps preciós", a fer-se bella....per dins, i per fora també.

"La bellesa sense gracia, és un ham sense esquer" i "La bellesa és una carta de recomanació de curt plaç", deia la coqueta Ninon. Però la combinació de la bellesa interior i exterior és un esquer molt llaminer per els infinits plaers que vaguen per el món. En el seu cas, els plaers portaven el títol de marquesos, comtes, diplomàtics, escriptors...i damunt de tots ells, els títols dels múltiples llibres que ampliaven els seus horitzons i travessaven les fronteres dels pensaments i estereotips de l' època que li va tocar viure. "Els llibres són el millor viàtic que he trobat per aquest humà viatge", pensava el seu admirat Michel de Montaigne.

Eren tants els plaers que la inquisitiva Ninon volia provar, seguint el consell del seu pare, que a un dels seus amants, li va dir que l' estimaria tres mesos, 'i tres mesos és una eternitat!'. Sabedora que són més les coses que la vida ofereix que el temps que ens dóna per tastar-les, el seu argument era clar: si no tenim temps, comprimim les activitats...quatre cents anys més tard, els ordinadors actuals han après els beneficis de comprimir 'material'.

"L' amor és una comedia en la que els actes són molt curts i els entreactes més llargs: com omplir els intermedis sinó mitjançant l' enginy?" (Ninon de Lenclos)

L' enginy... quin gran esquer per aprofitar el temps preciós...

Grace Jones - La vie en Rose
http://www.youtube.com/watch?v=1buh5vtsBqA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada