divendres, 1 de maig del 2009

Fascinadora Grècia

"Qui, des de la plaça -àgora- d' aquesta vella Empúries, no voldria iniciar un retorn que el portés, solcant les mars Tirrènica, Jònia i Egea, vers el país dels focens, a les clares riberes, als esplèndids litorals grecs de l' Àsia Menor?"
Alexis Eudald Solà.

El dissabte 25 d' abril, l' àgora de Girona, com ja és costum de fa molts anys, es va omplir dels aliments per proveir als habitants i visitants de la petita metròpolis de Girona.

Una mica abans del migdia - "l' hora de la plaça plena" segons la traducció literal d' aquest terme en el grec clàssic- i acomplint amb la seva funció més amplia, un grup de persones es va aplegar a l' àgora gironina per des de la plaça d' aquesta vella Girona, iniciar -amb la imaginació- un retorn als esplèndids litorals grecs.

Aquesta invitació al retorn, té un nom: Fascinació per Grècia, el nom de la nova exposició que es pot visitar en el Museu d' Art de Girona. Si no podem solcar les mars Tirrènica, Jònia i Egea físicament, per què no deixem que un Museu ens faci de vaixell imaginari?

Des del port del Museu, comença una travessia al mític hel·lenisme, explicada de moltes formes, tantes, com artistes l' han il·lustrada.

L' Atlàntida de Salvador Espriu.
La història apassionada de Dafnis i Cloe, que Joan Miró va gravar amb una visió sempre tan particular.
I les múltiples cares que li va saber veure Salvador Dalí a la sempre mítica deessa grega de l' amor..?
Creuar El Pont de la Mar Blava de Lluís Nicolau d' Olwer, o fantasiar amb la senzilla música del nen pastor de l' Idil·li de Marià Fortuny.
En el viatge, també hi ha temps per tastar els excessos del Bacchus de Josep Berga i Boada, o contemplar la bellesa nua d' Aglae, Talia i Eufrosine, Les tres Gràcies, que tants escultors i pintors vàren voler posseir.

Realment el camí és llarg; però no pesat. Com més s' avança, més gran és l' èxtasi.

És l' èxtasi de "les noves coneixences, de les aventures que no imaginaves, dels ports que els teus ulls ignoraven"(Ítaca de Konstandinos P.Kavafis). El punt zero del camí ens espera al bell mig de Girona.

Aquell dissabte, reunits a l' àgora, vàrem assaborir una raó més per sentir Fascinació per Grècia: els bons fogons grecs. El Grup Gastrònomic Girona Bons Fogons, ens va apropar a través dels preuats sentits del gust i l' olfacte, als meravellosos paisatges llunyans que acullen una de les cultures més fascinants que han existit mai: Grècia.


http://www.youtube.com/watch?v=SDlYwP1tj6M
Riccardo Cocciante - Margherite

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada